Cara Nak Buat Cili Jeruk Rangup

1st of all kena sediakan cili hijau yg segar bugar yer. Cuci bersih-bersih cili hijau.


Cara Buat Cili Jeruk Rangup Ssc By M A K 34 Masak Apa Kita M A K Youtube

Saya pakai agak- agak je sukatan.

. Masukkan cuka sehingga 23 botol sahaja. Nak cantik pakai pisau yang betul-betul tajam. Apa yang penting kering.

Baca Juga Menu Diet 10 Resepi Ikan Singgang Mudah Dan Sedap. Masukkan cili yang telah dipotong ke dalam penapis dan cuci menggunakan air paipTujuannya supa biji cili terpisahterasing. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan.

Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering. 2Bila dah keringpotong dengan pisau yg betul-betul tajam. Kemudian rendam dalam air dan masukkan kapur makan.

Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Tipe limau ini hampir serupa dengan jeruk. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu yang penting kering.

Cuci bersih sebelum dipotong Cili Jeruk. Cara Membuat Cili Jeruk. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lamalap pakai tisu yang penting kering.

Kita potong cili hijau tadi jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama lap pakai tisu. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.

Masukkan dalam botol kaca. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat. Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam.

CARAbuatCiliJeruk CILIjeruk CILIhijau M_A_KCILI RANGUP MANTAP MASAM MANIS SELAMAT MENCUBA SEMUA. 1Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar. Kat supermarket dok laaa berejam tak de sapa nakmarah tapi kalau kat pasar borong gerenti kena jeling.

2Bila dah keringpotong dengan pisau yg betul-betul tajam. Cuci bersih sebelum dipotong. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.

Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid Sham. Semangat Anak Muda Lepasan Universiti. Celur cili dalam air yang mendidih sehingga layu.

Namun kalau cili jeruk ini tidak rangup dan terlampau lama tak dapatlah kita merasa puasnya makan cili jeruk yang rangup ini. Kemudian masukkan gula 2. Masukkan cili tadi ke dalam botol.

Cara buat cili padi jeruk. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Kemudian tampi bagi biji-biji cili keluar.

Kami pasti bahan-bahan nak buat Chicken Chop ni pon dah sedia ada dekat rumah. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan.

Tapi kalau sukatan lebih kurang 12 cawan cuka 14 cawan air 12 sudu gula 12 sudu garam. Bila dah keringpotong ikut suke ye. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu yang penting kering.

Kalau tak nak didih nak pakai air panas pun boleh. Sementara itu satukan cukaairgaramgula dan perasa ke dalam periukKemudian masak sebentar sehingga semua bahan larutTak perlu hingga mendidih. Didihkan air dalam periuk kemudian padamkan api.

Lepas dah siap potong jampi-jampi sikit. Kemudian potong nipis-nipis macam ni. Jangan tebal-tebal sangat nanti tak sedap digigit.

Potong lada solok ikut nak guna banyak mana. Ramai Tak Tahu 1Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar. Sedap dan berkhasiat untuk kita semua.

Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Tutup api bila dah larutTerus masukkan dalam bekas kaca yang mengandungi cili potong tadi. 1Pastikan cili hijau kering.

Bila dah kering potong ikut suke ya. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat. 1Potong lada solok ikut jumlah yang diingini.

Okey memula nak beli cili pilih yang masih srgar keras kilat. Masukkan gula dan garam. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.

Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang. Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup 3. Toskan cili dan ketepikan seketika.

Masukkan dalam botol kaca. Masukkan gula dan garam. 1Pastikan cili hijau kering.

Kalau makan mi goreng atau char kuetiau memang tak lengkap kalau takde cili jeruk ni. Masukkan cuka sehingga 23 botol sahaja. Cara buat Cili Jeruk Homemade tahan lama tak berkulat kekal rangup.

Kemudian tos bersih untuk membuang rasa kapur. Nak cantik pakai pisau yg. Tujuan supaya cili tak lembik nanti kekal rangup dijeruk.

Cara buat LANGKAH PERTAMA. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. Masukkan cili ke dalam bekas yang sesuai.

Kita potong cili hijau tadi jgn tebal sgt jgn nipis sgt. Sambil tu didihkan air dalam periukkuali. 1Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar.

Cara buat. Pastikan cili hijau kering. Pastikan cili hijau kering ye.

Dapat pulak yang ranggup lagilah kick. Lepas potong cili kenalah buang bijinya dulu. Cuci bersih sebelum dipotong.

Ben guna 12-15 lada solok. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lamalap pakai tisu yang penting kering. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis.

Masukkan cili tadi ke dalam botol. Masa picit atau tekan ppun terasa lagi fresh nya. Kalau lembik tuu tak mo tau.

Bicara Kak Odah Rahsia Cili Jeruk Rangup Resepi Mudah Buat Jeruk Cili Padi Saya Sangat Suka Makan Pedas Kalau Tak Pedas Memang Tak Sedap Sudah Tentulah Cili 2 camca teh garam. Rendam dengan air dan masukkan kapur 12 sudu makan. Tujuan supaya cili tidak lembik nanti kekal rangup apabila dijeruk.

Cara Membuat Cili Jeruk. Cara buat cili jeruk. Masukkan ke dalam botol.

Panaskan sekejap cukagula dan garam dengan api kecilTak perlu sampai mendidih cukup untuk larutkan semua bahan. Kita potong cili hijau tadi jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Kali ini kita akan lihat kaedah jeruk atau basah.

Kemudian masukkan gula 2 sudu makan. Pastikan cili hijau kering ye. Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca.

Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam. Pastikan cili yang rangup dan segar. Kita potong cili hijau tadi jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat.

Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Cuci bersih sebelum dipotong. Tutup penutup then kita goncangkan botol supaya gula sekata meliputi hirisan cili hijau tadi.

Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik. Kemudian tos bersih untuk buang rasa kapur. Masukkan cili tadi ke dalam botol.

Rahsia Buat Cili Jeruk Kekal Rangup Cara-caranya. Kemudian tampi bagi biji-biji cili keluar. Senang buat banyak sekaligus.


Resepi Tips Cili Jeruk Rangup Tahan Lama By Malina Lina Pg Tanpa Kapur Chilli Pickle Recipe Youtube


Resepi Tips Cili Jeruk Rangup Tahan Lama By Malina Lina Pg Tanpa Kapur Chilli Pickle Recipe Youtube


Cara Buat Cili Jeruk Rangup Ssc By M A K 34 Masak Apa Kita M A K Youtube Homemade Recipes Recipes Food


Tribute Of Mizzliza Sambal Bilis Cili Padi Meletoppp Resep Masakan Asia Resep Masakan Malaysia Resep Makanan

Post a Comment

0 Comments

Ad Code